Z cyklu jidysz na trawie – Epele [jid. jabłuszko] – śniadanie dla rodzin w Klubie Kinderwelt, prowadzenie: Zofia Mioduszewska-Wajszczak
Liczba miejsc: 25 osób
Czas trwania: 2 godz.
Co się będzie działo na naszym rodzinnym śniadanio-brunchu? Dzieci i rodzice przygotują naprawdę pyszną mace braj – jajecznicę z macy. To pożywne danie z jajek i macy, smaczne i sycące, pieczone na oliwie lub maśle z awokado. Dodajemy kilka listków świeżych ziół i mniam! Pałaszujemy. Na deser upieczemy wonne jabłka (jid. epl) z miodem. Pieczone jabłko, ma wyjątkowo pyszny wonny smak wczesnej jesieni i ogniska. Jabłko ze słodkim miodem kosztujemy w czasie święta Rosz ha – Szana. Warsztaty odbędą się w naszej kuchni, w której mamy małe i duże fartuszki, dużo przyborów kuchennych, wesołe dekoracje i miłą atmosferę. Zapraszamy dzieci w każdym wieku, które lubią bawić się, gotować i próbować nowych przysmaków! Jeśli pogoda pozwoli zjemy na dworze.
Zofia Mioduszewska – Wajszczak – koordynatorka klubu Kinderwelt. Zofia Mioduszewska-Wajszczak jest animatorką kultury, specjalistką edukacji rodzin, w pracy twórczej korzysta z technik kolażu i brikolażu, także w kuchni.

fot. Zofia Mioduszewska – Wajszczak
Kinderwelt to projekt Centrum Kultury Jidysz, w ramach którego organizujemy cykliczne rodzinne warsztaty twórcze.
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
Wstęp bezpłatny, zapisy od 11 do 22 sierpnia na adres: klub@jidysz.org.pl, liczba miejsc ograniczona.
Decyduje kolejność zapisu, zgłoszenia przed 11 sierpnia nie będą przyjmowane