„Addio Pomidorn” – warsztaty i pomidorowa uczta na koniec lata z Alessią Di Donato
W programie: warsztaty kulinarne, prezentacja i wspólna degustacja przygotowanych potraw.
czas trwania: 3 godz.
Minął sierpień minął wrzesień znów październik i ta jesień/ Rozpostarła melancholii mglisty woal
Nie żałuję letnich dzionków róż poziomek i skowronków/ Lecz jednego jedynego jest mi żal…
Nam także! Zatem spotkajmy godnie pożegnać się z pomidorami i fetować koniec sezonu, który umilały nam Bawole Serca, Faworyty, Black Cherry, San Marzano, Malinowe Kapturki i Malinowe Olbrzymy. Warsztaty kulinarne poprowadzi niezrównana Alessia di Donato. Będą pomidory w kilku odsłonach, pomidory w kuchni żydowskiej, a na koniec pomidorowa wspólna uczta.

Fot. Barbara Szablisty
Alessia di Donato – rzymianka z urodzenia, szefowa kuchni specjalizująca się w pieczywie i cukiernictwie; uczy technik kulinarnych, pisze o jedzeniu; miłośniczka sztuki, podróży i dobrego życia. Absolwentka prestiżowych szkół kulinarnych: Le Cordon Bleu, Accademia Italiana Del Pane oraz Paidei. Popularyzatorka kuchni żydowskiej, podróżuje po całym świecie w poszukiwaniu żydowskich smaków. Odtwarza zapomniane receptury i proponuje nowe wersje znanych potraw. Od lat współpracuje z Centrum Kultury Jidysz i innymi instytucjami związanymi z kulturą żydowską prowadząc warsztaty i kursy kulinarne. Dzięki swoim daniom zabiera nas w podróż przez kuchnię sefardyjską i aszkenazyjską.
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
Wstęp: 70 PLN, zapisy i szczegóły płatności od 11 do 22 sierpnia pod adresem: ckj@jidysz.org.pl, liczba miejsc ograniczona, zapisy wysłane przed 11 sierpnia nie będą brane pod uwagę.