„Jak śliwka w kompot!” – rodzinne warsztaty kulinarne, prowadzenie: Katarzyna Batarowska
Otwieramy początek sezonu na śliwki! Zapraszamy do spiżarni CKJ na śliwkowy zawrót głowy. Będzie na słodko i wytrawnie. Przygotujemy: pierogi ze śliwkami i imbirem, śliwkowy chutney, śliwki z patelni z kardamonowym jogurtem i korzenne śliwki w occie. Weźcie ze sobą słoiki!
Katarzyna Batarowska – animatorka kultury, opiekunka artystyczna Teatrzyku Lalkowego Simche, koordynatorka Uniwersytetu Trzeciego Wieku Teatru Żydowskiego. Prowadzi także warsztaty żydowskiej kuchni wegetariańskiej w Centrum Kultury Jidysz. W ciągu ostatniego roku wraz ze słuchaczami UTW przygotowała kilkaset dań inspirowanych kuchnią żydowską i innymi z całego świata. Najmłodszych uczyła jak zawijać rugelaszki, z czym najlepiej smakują hamantasze i jak samodzielnie ugotować kluski z dziurką.
Centrum Kultury Jidysz, ul. Andersa 15
Wstęp bezpłatny, zapisy od 14 sierpnia do 1 września na adres: ckj@jidysz.org.pl