Wkrótce rusza Warszawa Singera!
19 sierpnia 2016 - 19 sierpnia 2016
[:pl]
„Festiwal przyjaciół”, tak o rozpoczynającym się 27 sierpnia Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera mówi dyrektor Fundacji Shalom, Gołda Tencer.
Co roku pod koniec wakacji okolice placu Grzybowskiego odwiedza od 65 do 70 tysięcy osób, które chcą posłuchać muzyki klezmerskiej, obejrzeć spektakle teatralne, spróbować tradycyjnych potraw. To wszystko już po raz trzynasty umożliwia Fundacja Shalom. – W Teatrze nigdy nie piszę trzynastki, ale 12a – mówi Gołda Tencer. – Ten Festiwal jest tworzony z grona przyjaciół, a jego sercem był zawsze Teatr Żydowski. To serce pozostanie z nami, niezależnie od tego, gdzie będziemy grać. Bo wydarzenia festiwalowe odbywać się będą w wielu miejscach.
Jednym ze spektakli, które będą mogli obejrzeć widzowie są „Matki” w reżyserii Pawła Passiniego. – To antyspektakl o tym, że teatr czasami musi się potknąć, zamilknąć – informuje reżyser. – To wieczór, podczas którego mówimy o ludziach, którzy mieli dwie matki. Próbujemy doprowadzić do tego, by się spotkały. Słuchamy tych opowieści, mając na scenie trzy osoby, które przeżyły,którym się to udało.
W tym roku odbędzie się również trzecia edycja Singer Jazz Festival, podczas którego wystąpi m.in. Włodzimierz Nahorny, jeden z filarów polskiego jazzu, od dawna towarzyszący warszawskiemu Singerowi. – To będzie mój koncert urodzinowy, niespodzianka i ja sam dowiem się w ostatniej chwili o tym, kto wystąpi – przekonuje muzyk. – Bardzo się cieszę, że ten Festiwal tak się rozwija, bo polski jazz na to zasługuje.
„Kuchnią mamy Soni”, czyli kulinarną częścią festiwalu, dowodzi Maciej Nowak, który zapewnia, że goście będą mogli nie tylko skosztować przysmaków żydowskich, ale również spotkać się z ekspertami i znawcami kuchni. Restauracje, biorące udział w konkursie na najlepszą potrawę, przygotowały specjalne menu. – Zachęcamy Państwa do odwiedzania tych restauracji i oddawania głosów na wybrane dania. Jurorzy również przyznają swoją nagrodę – zapewnia Maciej Nowak. – Grzybów będzie znów kojarzył się ze smakami żydowskimi.
Konferencja zapowiadająca tegoroczną edycję festiwalu odbyła się 18 sierpnia w klubie festiwalowym Pardon, to tu.
Tekst i foto: Katarzyna Markusz
[:en]
„Festiwal przyjaciół”, tak o rozpoczynającym się 27 sierpnia Festiwalu Kultury Żydowskiej Warszawa Singera mówi dyrektor Fundacji Shalom, Gołda Tencer.
Co roku pod koniec wakacji okolice placu Grzybowskiego odwiedza od 65 do 70 tysięcy osób, które chcą posłuchać muzyki klezmerskiej, obejrzeć spektakle teatralne, spróbować tradycyjnych potraw. To wszystko już po raz trzynasty umożliwia Fundacja Shalom. – W Teatrze nigdy nie piszę trzynastki, ale 12a – mówi Gołda Tencer. – Ten Festiwal jest tworzony z grona przyjaciół, a jego sercem był zawsze Teatr Żydowski. To serce pozostanie z nami, niezależnie od tego, gdzie będziemy grać. Bo wydarzenia festiwalowe odbywać się będą w wielu miejscach.
Jednym ze spektakli, które będą mogli obejrzeć widzowie są „Matki” w reżyserii Pawła Passiniego. – To antyspektakl o tym, że teatr czasami musi się potknąć, zamilknąć – informuje reżyser. – To wieczór, podczas którego mówimy o ludziach, którzy mieli dwie matki. Próbujemy doprowadzić do tego, by się spotkały. Słuchamy tych opowieści, mając na scenie trzy osoby, które przeżyły,którym się to udało.
W tym roku odbędzie się również trzecia edycja Singer Jazz Festival, podczas którego wystąpi m.in. Włodzimierz Nahorny, jeden z filarów polskiego jazzu, od dawna towarzyszący warszawskiemu Singerowi. – To będzie mój koncert urodzinowy, niespodzianka i ja sam dowiem się w ostatniej chwili o tym, kto wystąpi – przekonuje muzyk. – Bardzo się cieszę, że ten Festiwal tak się rozwija, bo polski jazz na to zasługuje.
„Kuchnią mamy Soni”, czyli kulinarną częścią festiwalu, dowodzi Maciej Nowak, który zapewnia, że goście będą mogli nie tylko skosztować przysmaków żydowskich, ale również spotkać się z ekspertami i znawcami kuchni. Restauracje, biorące udział w konkursie na najlepszą potrawę, przygotowały specjalne menu. – Zachęcamy Państwa do odwiedzania tych restauracji i oddawania głosów na wybrane dania. Jurorzy również przyznają swoją nagrodę – zapewnia Maciej Nowak. – Grzybów będzie znów kojarzył się ze smakami żydowskimi.
Konferencja zapowiadająca tegoroczną edycję festiwalu odbyła się 18 sierpnia w klubie festiwalowym Pardon, to tu.
Tekst i foto: Katarzyna Markusz
[:]