Ładowanie Wydarzenia

Wybrano najlepsze żydowskie potrawy w Warszawie

4 września 2016 - 4 września 2016

[:pl]

Festiwal kulinarny „Kuchnia mamy Soni” towarzyszył tegorocznemu Festiwalowi Warszawa Singera. W niedzielę ogłoszono, które potrawy zdobyły uznanie gości oraz jurorów.

– Co roku gotujemy, ale takiej kuchni nie ma – mówi Gołda Tencer, dyrektor Teatru Żydowskiego i Fundacji Shalom. – Kuchnia mamy Soni była w moim rodzinnym domu. Za co kocham kuchnię żydowską? Za to, że jest w niej tak dużo cholesterolu i jest taka pyszna.

– Ja kocham kuchnię żydowską również za cholesterol – przyznaje Maciej Nowak. – Za smalec gęsi, za przyprawy orientalne, za szafran, cynamon, migdały. Sens Festiwalu jest taki, by powróciły smaki sąsiadów, których nam tak brakuje.

 

W konkursie publiczności oddało głosy 280 osób. Wybrały one:
I miejsce – bulion z pulpetami; bajgiel z łososiem i sałatka z białej ryby przygotowane przez Bagels & Friends (Apartamenty Cosmopolitan, ul. Twarda 2);
II miejsce – izraelska szakszuka z mini pitą ze świeżymi ziołami przygotowana przez City SAM (Apartamenty Cosmopolitam, ul. Twarda 4).

Decyzją jury przyznano też cztery równorzędne nagrody – certyfikaty Cymesu Mamy Soni – za:
– mostek wołowy z morelami podawany z purée i sałatką z pomarańczy i oliwek (City SAM);
– faszerowane szyjki gęsie (Charlotte Menora, Pl. Grzybowski 2);
– mostek wołowy z zapiekanką ziemniaczaną (Pasadena, Pl. Grzybowski 2);
– charoset z daktylami (Mercato, ul. Próżna 7).

– Grzybów powinien zostać ośrodkiem smaków, kultury żydowskiej, również kultury teatralnej, żeby te tradycje, te duchy żydowskie stąd nie zniknęły – powiedział na zakończenie uroczystości Maciej Nowak.

 

Tekst: Katarzyna Markusz

Fot. Janusz Paliwoda

[:]

Szczegóły

Data:
4 września 2016
Czas:
08:00 - 17:00
Wydarzenie Categories:
,
KONTAKT
FUNDACJA SHALOM
00-099 Warszawa
ul. Senatorska 35
 
shalom@shalom.org.pl
sekretariat@shalom.org.pl
+48 22 620 30 36
+48 22 620 30 37
+48 22 620 30 38
 
Zapisz się do newslettera
Skip to content